Gezondheidszorg in Ndegeya

De Joanne Foundation richt zich sinds begin 2016 ook op de zorg voor alleenstaande chronisch zieke ouderen in Ndegeya.
We hebben contact gelegd met wijkverpleegkundige nurse Kakande en samen met Apollo wil hij gaan bekijken hoe de gezondheidszorg in Ndegeya op een hoger peil gebracht kan worden.
Behalve de medische en verpleegkundige zorg voor deze ouderen, wil  nurse Kakande zich ook richten op preventieve gezondheidsvoorlichting, het “Health Education Plan”.

IMG-20160603-WA0022 IMG-20160603-WA0008

Hij heeft een  plan geschreven met een aantal speerpunten waar hij zich de komende tijd
(met financiële steun van de Joanne Foundation) op wil gaan richten.

Een aantal punten uit dit plan:
gevarieerde voeding kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van ziekten. Ondanks het feit dat goede voeding schaars is en voor veel gezinnen erg duur, wil hij benadrukken dat variatie ook een goede invloed kan hebben op de gezondheid. Veel ziekten worden veroorzaakt door de eenzijdige voeding. Vaak eten mensen uitsluitend ‘posho’, een soort maispap (aangelengd met water)
drinken van schoon en gekookt water. Schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte, maar helaas niet beschikbaar voor veel mensen in Ndegeya. Schoon kraanwater is er niet, flessen water zijn veel te duur, dus wordt er meestal regenwater gedronken. Kakande wil de mensen stimuleren dit water goed te koken en te bewaren in een schone jerrycan, die alleen voor schoon drinkwater gebruikt wordt.
Hygiëne. Omdat er in de wijde omtrek geen W.C.’s zijn, adviseert  nurse Kakande de bewoners van Ndegeya goede latrines te graven en na ‘toiletbezoek’ zorgvuldig de handen wassen, liefst met zeep.  Hij wil de ouders ook wijzen op de risico’s van onhygiënisch handelen en op ziektes die als gevolg daarvan kunnen ontstaan.
Voorkomen van malaria: nurse Kakande wijst de bewoners op het belang van het gebruik van muskietennetten om malaria te voorkomen en adviseert dat ze goede geïmpregneerde netten en intacte netten gebruiken. Verder wijst hij erop dat in plasjes stilstaand water de larven van de mug zich kan ontwikkelen, dus daarom moet iedereen voorkomen dat er rond hun huis plasjes water blijven staan.

Nurse Kakande geeft deze gezondheidsvoorlichting bijvoorbeeld op ouderavonden van de plaatselijke basisschool. De ouders zijn erg blij met deze adviezen. Ze voelen zich gesteund in hun strijd tegen veel voorkomende ziekten, die misschien ook voorkomen hadden kunnen worden.

Behalve deze gezondheidsvoorlichting verleent nurse Kakande ook concrete verpleegkundige en medische zorg. Hij richt zich hierbij met name op chronisch zieke ouderen en ziekten als diabetes, hoge bloeddruk,  artritis, HIV, CARA en maag-darmstoornissen.  De alleenstaande ouderen hebben vaak geen geld voor de medicijnen, dus op dit vlak hoopt de Joanne Foundation ook een bijdrage te kunnen leveren.

Nurse Kakande brengt elke maand grondig verslag uit van zijn activiteiten. Zijn verslag geeft ons ook een goed beeld van de problematiek in Ndegeya, waardoor wij beter in staat zijn hem (financieel) te ondersteunen.

img-20160829-wa0002