Joanne’s Library and Reading Club

Sinds begin 2014 is in het huis van Apollo en Innocent een kleinschalige bibliotheek/speel-o-theek gevestigd:  Joanne’s Library and Reading Club. Wat begon als een activiteit voor alleen ‘Joannes kinderen’ en de kinderen van Apollo,  is uitgegroeid tot een bibliotheek voor veel kinderen uit de buurt.  Behalve kinderboeken is er ook ontwikkelingsspeelgoed (bv. Duplo en Nopper) dat geleend kan worden. Dagelijks komen er gemiddeld dertig kinderen naar het huis van Apollo om te lezen, te spelen en om boeken te lenen en in het weekend komen er soms meer dan zestig kinderen. Joanne’s Library and Reading club richt zich op de kinderen tot groep 7 en op de kinderen van wie de ouders te arm zijn om schoolgeld te betalen en die dus niet naar school gaan. We zijn heel blij dat deze kinderen nu de kans krijgen om leuke kinderboeken te lezen en hierdoor hun ontwikkelingskansen te vergroten.

foto 1

Apollo en Innocent (van oorsprong allebei leraar) stellen elke dag hun huis open tussen 16.00 en 18.00 uur en het is leuk om te zien dat de kinderen na schooltijd hard naar ‘Joanne’s Library’ rennen omdat ze zo graag willen lezen en spelen.

foto 2

Alle kinderen zitten buiten onder het afdakje van Apollo’s huis te lezen, maar bij slecht weer zitten ze allemaal binnen, in de kamer van het huis.

foto 3

Omdat dit eigenlijk niet zo handig is, hebben we het plan om binnenkort de storeroom (de bijkeuken/schuur) te gaan verbouwen en aan te passen voor de Library and Reading Club. We hopen dat er dan nog wat geld over is om daar ook een paar bankjes neer te zetten, zodat de kinderen niet op de grond hoeven te zitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor Joanne’s Library and Reading Club hebben we van vrienden en bekenden mooi speelgoed, zoals Duplo en Nopper, gekregen, maar ook veel leuke Engelse kinderboeken. Ook hebben we geld gekregen om de bibliotheek van leuke boeken te voorzien. We zijn  samen met Apollo wezen shoppen in de plaatselijke boekhandel en hebben heel veel kinderboeken gekocht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De plaatselijke timmerman heeft een mooie kast getimmerd om alle boeken en het speelgoed  in te bewaren.

foto 6

Er is één bezoeker van ‘Joanne’s Library’ die we speciaal willen noemen: Owen. Dit is een jongetje van negen jaar met het Syndroom van Down. In Oeganda worden mensen met een handicap aan hun lot overgelaten en krijgen ze geen kans zichzelf te ontwikkelen. Owen heeft dan ook lange tijd in huis opgesloten gezeten vanwege zijn geestelijke beperking. Gelukkig is zijn situatie nu zoveel verbeterd: Apollo en Innocent hebben zich over Owen ontfermd en ze hebben geregeld dat hij nu dagelijks naar Joanne’s Library and Reading Club komt om te lezen en te spelen (vaak ook buiten de reguliere openingstijden en hij eet vaak een hapje mee). Vooral het spelen met duplo vindt hij geweldig! Volgens Apollo heeft Owen in een korte tijd al een goede ontwikkeling doorgemaakt en heeft hij er veel plezier in.

foto 7